onsdag 27 maj 2015


Beskrivning av batteriholk
Materiell
  • ·         Penna (blyerts)
  • ·         Materiell av trä i form av björk
  • ·         Handborrmaskin med roterande rasp
  • ·         Olika former av huggjärn (stämjärn, skölpjärn)
  • ·         Bandslipmaskin
  • ·         Rikt-och planhyvel
  • ·         Bandsåg
  • ·         Passare
  • ·         Vitt trä-lim
  • ·         Pensel (för lim)
  • ·         Skruvtvingar
  • ·         Hörselkåpor inklusive skyddsglasögon (enligt säkerhetsföreskrifter)
  • ·         Certifierad vuxen
  • ·         Måttband och linjal


1.      Börja med att rita en tydlig skiss av ditt alster (måttsätt ritningen i millimeter). Då du skall konstruera ett klot ritas de tre vyerna ungefär likadant. Tänk på att tydliggöra de ”yttre konturerna”, använda passare för att märka ut hål, märka ut hål med punktlinjer eller så kallade ”centrumlinjer” och eller ”osynliga linjer” och sist men inte minst, att märka ut diametern på hålet med ett ”danskt ö”.
2.      Nu är det dags att hitta rätt virke för ditt arbete, i detta fall björk.
3.      Hyvla nu virket i ”rikt-och-planhyveln” med hjälp utav en lärare.
4.      När du nu har fixat till materialet är tid för att mäta upp virket i tre lika stora bitar. Tänk då på att inte använda allt för stora sådana eftersom att du utgår från en kub vilken du vidare formar till en kvadrat. De tre bitarna vilka skall forma en kub skall alltså tillsammans ha en lika stor tjocklek som bredd. Använd dig gärna utav en vinkelhake och linjal för att få dessa att hållas samman så bra som möjligt.
5.      Nu skall du med hjälp av en vuxen dela dessa bitar i en bandsåg, var då noga med hörselkåpor och skyddsglasögon för ökad säkerhet.
6.      Använd dig nu utav vanligt vitt trä-lim för att sätta ihop bitarna av björk. Använd dig utav tunna lager lim i fibrernas riktning för bästa hållfasthet. För att underlätta och se till att bitarna hamnar kant-i-kant kan du använda dig av skruvtvingar vilka du enkelt kan fästa i hyvelbänken. Låt stå i minst en kvart.
7.      När bitarna torkat och sammanfogats är det dags att ge denna formen av ett klot. Börja då med att med hjälp utav en passare rita en cirkel på kuben där passaren når ända ut till ovansidans kanter.
8.      Såga nu efter denna cirkel i en bandsåg så att kuben i stående riktning i bandsågen möter bladet, detta med hjälp utav en vuxen med tanke på alla säkerhetsföreskrifter. Om du arbetat enligt beskrivningen har du nu återfått ett cylinderformat arbete.
9.      Arbeta metodiskt med bandsågen för att få ditt alster att efterlikna ett sfär. Tag hjälp utav en certifierad vuxen när detta sker.
10.  När du arbetat klart med bandsågen är det dags (vid behov) att använda en handborrmaskin där en roterande rasp fästes. Arbeta metodiskt i samma riktning då det förmodligen blir svårt att avgöra fibrernas riktning, för den roterande raspen i medelhastighet över de delar som bör raspas bort. Tänk på att fästa ditt alster i baktången på hyvelbänken så att arbetet sitter stumt.
11.  När du nu återfått formen på ditt sfär är det dags att med hjälp utav en bandslipmaskin slipa bort fula märken och ojämnheter. För då över de delar av ditt alster som bör slipas över bandet på maskinen. Tänk på att hålla ett stadigt grepp då maskinen är förfärligt kraftig, var försiktig med fingrar och händer då maskinen enkelt kan ”slipa” på din hud (gör att huden geschwint avlägsnas från händer och fingrar).
12.  Dela nu ditt klot i två symmetriska bitar med hjälp utav en bandsåg. Börja med att mäta diametern på ditt alster med hjälp utav måttband och linjal. Mät ut den ena radien och för pennan runt ditt sfär. Då du återfått radie och diameter och en linje genom klotets centrum är det dags att dela det i en bandsåg.
13.  När du nu återfått två symmetriska delar av ditt alster är det dags att hugga ur innehållet. Utgå från dina ”skålars” yttersta kanter och markera ut 2 centimeter inåt. Utgå från denna då du hugger i ditt alster. Fäst arbetet i baktången på din hyvelbänk så att arbetet sitter stumt. Tag skölp och stämjärn och hugg bort mindre bitar i taget. Tänk på att inte hamna för djupt då ditt arbete kan spricka. Använd träklubba för att slå på de olika huggjärnen.
14.  När du är klar med den ena ”skålen” tager du den andra och arbetar på samma sätt.

15.  När dina skålar nu är tomma på innehåll är det dags att se till så att arbetet har en öppning…

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar