onsdag 3 juni 2015

v.24

               Beskrivning
                         Batteriholk

Ni behöver: trä (spånskiva) 4 bitar 17x17cm och två bitar 18,2x18,2, linjal, penna, brännpenna eller färg (beroende om du vill måla eller bränna), papper till ritningarna, pelarborrmaskin och borr, såg, sandpapper, hyvel, försänkare, skruvar, gångjärn, skruvdragare, passare, figursåg.
1.       


       Börja med att rita hur din batteriholk kommer att se ut från alla håll. Alla sidoskivor ska vara 17x17cm och under och överdelen ska vara 18,2. Du kan ha ett mönster eller rund ritning i form av en cirkel på locket.

2.        Såga ut och fila alla sidoskivorna, det är nästan bättre att de blir en halv cm längre för att senare inte bli för små, när det är klart ska du sandpappra alla bitar och kolla att alla kanter är raka och fina. 

3.       Mät och rita dit där skruvarna ska sitta, två på varje sida. Rita prickar där du ska skruva ner de. Använd försänkaren för att skruvarnas hattar ska komma ner hela vägen och inte sticka ut.

4.       Skruva ihop brädorna två och två med en skruvdragare och använd skruvar 30x30, se till att brädorna hamnar i rät vinkel och att skruvar ska gå rakt ner.

5.       Skruva ihop de två delarna med varandra och hyvla bort de kanterna som blivit över. Fila och sandpappra alla kanter efteråt.

6.       Såga nu ut under och överdelarna, se till att de blir lite större så kan man hyvla bort resten senare. Fila och sandpappra alla delar.

7.       Mät upp och se till att alla de fyra skruvarna hamnar rätt på undersidan. Använd försänkaren för att slippa skruvhattar som sticker ut. När det är klart ska du skruva fast undersidan. Hyvla bort det som blir över samt fila och sandpappra. Du har en låda utan lock som vi nu ska fixa.

8.       Du ska ta den utsågade biten och med hjälp av en passare rita en cirkel med diameter 14 cm i mitten. I den cirkeln ska du rita en till liten cirkel med diametern runt 1,5 cm.

9.       Nu ska du borra ett litet hål på kanten av den yttre cirkeln med 3,5 mm borren. Se till att den hamnar precis på kanten och inte inåt eller utåt.

10.   Dra loss sågbladet på kontursågen, dra den genom det ny borrade hålet och sätt fast den igen. Nu kan du med hjälp av kontursågen såga längst cirkelns konturer. Se till att det blir så rakt som möjligt och att såga precis längst konturen.

11.   När du sågat klart ska du dra loss bladet och sätta på den på kontursågen igen. Nu ska du finslipa kanterna med hjälp av en fil och sandpapper.

12.   Borra nu ut inre cirkeln rakt igenom trät med hjälp av en kvistborr på 25 eller 30mm (beroende på hur stora fingrar du har eller om du bara vill ha den större.

13.   Nu kan du bränna in eller måla någon mönster eller figur på den här runda träbiten. Tänk på att om du målar ska du bara dra penseln i ena riktningen och inte åt alla möjliga håll och om du använder brännpenna ska du tänka på hur hårt du trycker så att det inte blir så att du tryckte för löst på ena biten och för hårt på den andra.

14.   Nu ska du fila och sandpappra träbiten som blev kvar. Lägg nu i runda träbiten där du sågade ut den ifrån och se till att borrmärken är på samma plats. Lägg nu ett gångjärn över och markera vart du ska borra in den. Tänk på att den ska dölja borrmärken.

15.   Använd skruvdragare för att få ner skruvarna 20x20. 

16.    Vänd nu på blivande locket och skruva ner en metall bricka på gränsen mellan locket och träbiten . Den ska vara mittemot gångjärnet och vara fastskruvat i trät och sticka ut under runda träbiten. På det sättet kommer metallskivan att hålla upp den så att den inte ramlar inåt.

17.   Nu är det bara att skruva fast locket med skruvarna 30x30, glöm inte att markera och fixa med försänkaren innan bara.

18.   Nu är lådan färdig. Du kan öppna locket med hjälp av hålet i mitten, stick ner fingret och dra upp locket för att tömma den på batterier.



Lycka till! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar